Tehnologia nu te scutește de muncă / by Daniel Secară

Mă uitam prin fotografiile făcute cu câțiva ani în urmă și am realizat că primul meu DSLR avea mai puțini megapixeli decât smarphone-ul din ziua de azi. Însă, contrar opiniei majoritare, cei 10 megapixeli erau suficienți chiar și pentru realizarea de mesh-uri cât blocul de mari.

Campaniile de marketing și rivalitatea dintre branduri au dus la sporirea considerabilă a megapixelilor, sacrificând uneori componente poate mai importante. Sistemele de focalizare, suprafața totală de lucru pe care sunt împrăștiate punctele de focus sau trackingul inteligent au fost deseori ignorate de marii producători. Similar, capacitatea senzorilor de a suporta sensibilități ISO ridicate a rămas, din păcate, apanajul aparatelor profesioniste, chiar dacă și amatorii ar putea beneficia la aparatele din gama entry level.

Cu toate astea, Canon pregătește în curând senzorul de 50 megapixeli. Amatorii se bucură, însă pesemne nu-și dau seama ce înseamnă asta. Mai mulți megapixeli necesită o tehnică fotografică mai bună și mai îngrijită. De ce? Pentru că pe un D3000 cu 10MP, neclaritatea de mișcare nu se observă nici la zoom de 100%. Pe un D810 de 36MP însă se vor observa fără doar și poate. Însă pentru unii fotografi, mai mulți megapixeli înseamnă doar o marjă de eroare mai mare în cazul în care cadrul nu e compus prea bine. Ai megapixeli? Înseamnă că ai de unde să tai! Când în realitate mai mulți megapixeli înseamnă responsabilități mai mari. 

Cadru realizat cu un aparat de 10MP

Cadru realizat cu un aparat de 10MP