Scapă de distorsiunile obiectivelor exotice cu softuri open-source / by Daniel Secară

În ultimele postări am tot menționat de obiectivele Samyang ca fiind o alternativă viabilă, mai ales pe nișa superangularelor/fisheye. În privința focalelor mai mari (24, 35, 50, 85, sau 135) n-aș îndrăzni să pariez pe focusul manual. Poate doar în eventualitatea în care aș avea un aparat Sony și opțiunea de focus peaking. Dar nici atunci nu cred că m-aș hazarda să trag portrete la 135mm cu f/1.4

În orice caz, trebuie să recunosc că în ciuda limitărilor serioase pe care le impune tehnologiei moderne, focusul manual e o plăcere când ai la dispoziției aplicațiile de calcul hiperfocal. Și cu toate că focusul manual poate fi depășit, obiectivele Samyang mai au un neajuns... major. Și anume distorsiunile urâte și greu de corectat.

Menționam într-o postare precedentă că Samyang 14mm f/2.8 are distorsiuni de tip mustață. Mai exact, e o distorsiune urâtă care combine efectul de butoi (specific superangularelor) cu efectul de pernuță (specific teleobiectivelor). Cu alte cuvinte, obiectivul are un amalgam de distorsiuni: the worst of both worlds :-)

Acum pot utiliza obiectivul și la cadre arhitecturale

Acum pot utiliza obiectivul și la cadre arhitecturale

Însă avem și vești bune: distorsiunea mustață nu se observă la cadrele de peisagistică. În natură rareori pot fi observate distorsiunile. Același lucru nu poate fi spus și despre cadrele urbane. Așadar, Samyang 14mm nu e recomandat pentru imaginile arhitecturale și, în genere, cu linii drepte pe margini. Astfel de cadre vor evidenția distorsiunile.

Din păcate pentru noi, Adobe nu oferă corecții prin softurile sale (recte, Lightroom sau Photoshop). Oferă profiluri predefinite de obiective corectate optic doar la mărcile mari, de renume. Samyang e însă un actor nou și nici nu se compară cu giganții din industrie.

Cu toate astea, există soluții! Adobe a lansat Lens Profile Downloader ,un soft gratuit care reunește o bază de date uriașă cu profiluri de corecție pentru o gamă variată de obiective (inclusiv obiective pentru care Adobe oferă suport). Spre surprinderea mea, am găsit în baza de date vreo 6-7 profiluri pentru Samyang 14mm f/2.8, cu toate că doar vreo două sunt mai răsărite. De ce spun asta? Pentru că toate profilurile sunt realizate de utilizatori. E o platformă open source care se bazează pe modelul descentralizat al distribuirii informației, precum sistemul de operare Linux, sau Wikipedia. 

Prin urmare nimeni nu-ți poate garanta că profilul de corecție pe care îl descarci te va scuti de problemele de editare, însă în lipsa unui suport tehnic oficial din partea Adobe, baza asta de date e the next best thing!