Platou de linkuri / by Daniel Secară

 1. Au apărut primele recenzii la Venus 60mm f/2.8, primul obiectiv macro din lume cu factor de mărire de 2:1 și focus la infinit. Obiectivul e fabricat de o companie chinezească mai puțin cunoscută pe plan internațional, însă calitatea optică e fenomenală, conform recenziilor. În ciuda sistemului de focalizare complet manual, e singurul obiectiv macro care mi-a stârnit curiozitatea în ultimii ani.
   
 2. Nikon urmează să lanseze D7200. După cum era de așteptat, după campania de reduceri din iarna trecută în care D7100 a beneficiat de un preț ultra-promoțional, comunitatea de nikoniști adulmeca mirosul unui nou vârf de gamă în seria DSLR pe format redus. Circulă multe zvonuri cu privire la specificațiile aparatului, însă prefer să aștept luna martie când va fi lansat oficial.
   
 3. Seria Nikon 1 J5 se zvonește că va avea 4k la filmare.
   
 4. Primul aparat full-frame cu rangefinder digital își caută finanțatori.
   
 5. Belelele peste care dai când nu-ți angajezi un fotograf profesionist la nuntă.
   
 6. Meike anunță că va lansa propriul grip pentru Nikon D750. Din cauza prețului obscen de mare pe care-l practică Nikon la gripuri în general și la aparatul D750 în particular, pe piață au apărut tot mai multe oferte. Contrar așteptărilor, gripurile third-party sunt bine concepute, se înfiletează ușor pe aparat și nu joacă în montură. Prețurile față de gripul original sunt de 5-6 ori mai mici, iar calitatea nu e cu nimic mai prejos. Eu utilizez gripurile Pixel Vertax la toate aparatele mele Nikon. 
   
 7. O scurgere de informații a unui magazin online din Franța relevă că mult-iubitul soft al fotografilor, Lightroom, va fi lansat în curând în noua sa versiune. Lightroom 6 va aduce multe îmbunătățiri, minimizând astfel dependența fotografului față de Photoshop, prin introducerea unor atribuții interesante de panoramare, dezvoltare și conversie, algoritmi de recunoaștere avansați și funcții speciale. Aparent și prețul va suferi o modificare în plus, dar n-am nicio îndoială că va merita fiecare bănuț.