Pa-pa Samyang... / by Daniel Secară

Menționam într-o postare anterioară că un ultra-wide junkie ca mine intră repede în sevraj dacă n-are un fisheye. Și am avut dreptate :-)

Obiectivul Samyang de 12mm s-a lăsat așteptat de prea mult timp, iar magazinele de profil din România nu intenționează să-l aducă (cel puțin nu în viitorul apropiat), motiv pentru care a trebui să optez pentru un alt fisheye. Cu părere de rău a trebuit să mă despart (?!) de un obiectiv foarte drag... pe care nu l-am avut niciodată, dar pe care ajunsesem să-l îndrăgesc din recenziile văzute/citite în ultimele luni.

Am cercetat piața și singura alternativă rezonabilă e fisheye-ul de la Sigma: 15/2.8. Trebuie să recunosc că am o oarecare reținere în a-l cumpăra. În primul rând pentru că-mi făcusem deja planuri pentru Samyang. În doilea rând pentru că unghiul de cuprindere nu e atât de mare (180 de grade pe diagonală, însă doar 15mm). Și nu în ultimul rând pentru că e Sigma, un brand care, din cine știe ce motiv, s-a axat să furnizeze produse „pe rit Canon”. Inelul de focus, spre exemplu, e montat pe dos față de Nikon. Valoarea minimă de focus e la stângă, iar infinitul e pe dreapta, după cum își proiectează Canon obiectivele. Nikon utilizează valorile în sens invers. Într-adevăr, nu-i un capăt de țară, însă chestiile astea minore contează pentru mine.