În așteptarea ochiului de pește / by Daniel Secară

Pentru că tot vorbeam ieri de obiectivul Samyang 14mm f/2.8, nu a fost primul obiectiv produs de sud-coreeni cu care m-am jucat și care mi-a plăcut foarte mult. Fratele mai mic, Samyang 8mm f/3.5 a fost primul meu fisheye pe care l-am utilizat extensiv împreună cu un D7000. Pur și simplu am adorat obiectivul ăsta!

Samyang 8mm în toată splendoarea sa optică :-)

Samyang 8mm în toată splendoarea sa optică :-)

Fisheye-ul de 8mm m-a fascinat încă de la achiziție și a fost un tovarăș de nădejde. Spun că a fost deoarece l-am vândut între timp, pentru că nu era compatibil cu aparatele full-frame. Însă din câte am auzit, Samyang va lansa în cele ce urmează un fisheye conceput pentru aparatele cu captor full-frame. Nu-mi place să mă iau după zvonuri, dar din câte se pare va fi fenomenal. Din testele preliminare de la Photokina se pare că e net superior omoloagelor Nikon sau Sigma. Pe acesta din urmă pusesem ochii de ceva vreme și chiar mă bătea gândul să-l cumpăr, mai ales că la ora actuală n-am niciun fisheye în trusă. Iar pentru un wide eye junkie ca mine, nu e de bine :-) Când mai intru în sevraj mă dreg cu superangularul de 14mm, pe care l-am testat recent la Târgoviște.

Unghiuri inedite posibile doar cu un fisheye

Unghiuri inedite posibile doar cu un fisheye

Însă voi aștepta cuminte fisheye-ul de la Samyang. Iar până când apare, mă voi delecta cu imaginile realizate de frățiorul său mai mic.