Fructe subacvatice / by Daniel Secară


Când prind un moment liber îmi place să experimentez în studioul amenajat acasă. Cel mai recent proiect a presupus fotografierea fructelor sub apă. 

Aș fi putut folosi aparatul subacvatic Fuji, de care sunt foarte mulțumit, în schimb preferat să scufund obiectele într-un acvariu, iar apoi să le fotografiez cu DSLR-ul. În felul ăsta am folosit diferite obiective și am putut monta și inelele macro pentru a surprinde mai bine „atmosfera subacvatică”. Declanșarea s-a făcut prin telecomandă și de pe trepied deoarece cele trei inele macro montate (care însumau 62mm) mâncau prea multe trepte de lumină pentru a putea fotografia din mână. 

Ca subiect am folosit lămâi și portocale, fie întregi, fie feliate. Spre surprinderea mea, cel mai dificil a fost să țin fructele nemișcate cât timp erau fotografiate (timpul de expunere a fost mai mare decât anticipasem). Deoarece nu puteam să le ating, am folosit scobitori pe care le-am înfipt bine în coajă, după care am așezat fructele în acvariu și am așteptat să se limpezească apa. Pentru a obține bulele am folosit apă minerală carbogazoasă.