Câteva clarificări despre D750: un aparat cu fler, nu flare / by Daniel Secară

Rămăsesem dator cu o recenzie la noul meu aparat, Nikon D750. Însă dat fiind că internetul deja abundă de recenzii extrem de bine realizate, cu lux de amănunte și informații tehnice, umila mea opinie va conta prea puțin. Motiv pentru care am decis să mă limitez la câteva opinii generale în speranța că pot disipa din miturile care s-au format în jurul acestui aparat.

Înainte de toate aș vrea să vorbesc despre elefantul roz din mijlocul camerei, recte inflamul flare. Tehnic, nici măcar nu e flare, dat fiind că nu se produce între elementele optice ale obiectivului, ci pe suprafața de reflexie a sistemului de autofocus care nu e obturat în totalitate. În privința acestui „flare” s-au pronunțat mulți. Poate prea mulți... if you know what I mean. Aparent, singura calificare necesară pentru a te pronunța în privința aparatului e să știi să înjuri pe forumuri, sau cel puțin asta cred experții care lansează afirmații categorice cu privire la „eșecul înregistrat de Nikon cu D750”. Firește, realitatea e cu totul alta, pentru că după cum știe orice om rațional, pentru a te pronunța în cunoștință de cauză, mai întâi trebuie să testezi produsul -- un detaliu care a scăpat din vedere multor „experți” tehnici care vituperează pe canalele de Youtube, pe Facebook sau pe forumurile dedicate.

D750, un aparat cu fler, nu flare!

D750, un aparat cu fler, nu flare!

Din declarațiile oficialilor Nikon, doar anumite serii au probleme cu acel flare. Dar, chiar și așa, șansele ca flare-ul să afecteze calitatea imaginii sunt foarte mici, dat fiind că fenomenul optic apare într-un anumit unghi de incidență. Înainte să cumpăr aparatul l-am testat timp de vreo 20-30 de minute. Împreună cu consultantul Nikon am activat LiveView (singurul mod de a-l detecta, prin vizor nu apare pentru că flare-ul nu se produce în obiectiv, după cum spuneam) și l-am testat lângă mai multe surse de lumină: becuri cu halogen, neon, lanterna de la telefonul mobil, etc. Am încercat diverse unghiuri și poziții până m-am plictisit și am lăsat-o baltă. Firește, l-am cumpărat fără să mai stau pe gânduri. Însă dacă ar fi fost să mă iau după „experții” care-și dau cu părerea pe forumuri, probabil nici n-aș fi îndrăznit să-l mai cumpăr. 

În concluzie, e o unealtă profesionistă care merită toate laudele. Asta nu înseamnă că încerc să scuz în vreun fel gafa Nikon. În definitiv au greșit prin faptul că la capitolul controlul calității au probleme vizibile, care din păcate s-au repetat în ultimele generații de aparate și echipamente (SB900, D600, D800 etc).

Însă dacă ar fi să extrag o morală din toată experiența asta, atunci aș spune: nu vă mai luați după părerea experților, testați echipamentele și formați-vă o opinie proprie, cumpărați în cunoștință de cauză, nu din zvonuri!