...bun venit Sigma! / by Daniel Secară

Am testat fisheye-ul Sigma și am fost plăcut impresionat. Recunosc că l-am cumpărat ca second best și, într-adevăr, încă mai suspin după Samyang 12/2.8. Însă și Sigma are avantajele sale, dintre care enumăr doar garanția extinsă, service-ul autorizat, claritatea imaginii pe întreaga suprafață și (poate cel mai important) autofocusul.

Fără drept de apel, la ora actuală Sigma e cel mai accesibil și convenabil fisheye de pe piață. Chiar dacă e totuși un obiectiv de nișă, la care nu va apela prea multă lume, Sigma 15/2.8 e totuși un obiectiv popular, fiind fisheye-ul către care se îndreaptă inevitabil, atât fotografii profesioniști, cât și amatorii. De ce?

Păi, în primul rând datorită prețului (~600$). Pentru unii poate părea mare, însă nu există alternative mai ieftine. Samyang-ul de 12mm e circa 500 de euro, adică tot pe-acolo. Iar omoloagele Canon/Nikon sunt mult mai scumpe, fără a fi mai performante.

Obiectivul are o construcție bună, solidă, din metal, însă fără garnituri sau cauciucuri de protecție împotriva intemperiilor. Producătorul chiar avertizează împotriva expunerii la ploaie/ninsoare. Se livrează împreună cu un toc de protecție, foarte elegant. 

Capacul din față e format din două elemente: capacul propriu-zis și un tub de metal în care e prins capacul. Acesta poate fi detașat de pe obiectiv, sau se poate monta oferind aspectul de fisheye circular. Detașat, obiectivul oferă o perspectivă de 180 de grade, în format diagonal.

Un alt punct forte ar fi mărimea și greutatea reduse. Chiar dacă e solid și construit din metal, obiectivul e micuț și cântărește doar 370 de grame. Filtrele nu pot fi montate pe obiectiv, decât în spate. Însă oricum la fisheye nu se recomandă filtrele. Diafragma deschisă de 2.8 garantează e un deliciu, mai ales în interiorul edificiilor întunecate.

În concluzie, e un obiectiv cu un raport calitate/preț foarte bun -- de fapt, cel mai bun de pe piață și o calitate optică de invidiat. Per total, Sigma 15mm f/2.8 e obiectivul fisheye recomandat pentru aparatele full-frame.

Biserica Sfinții Trei Ierarhi Colțea văzută prin Sigma 15mm f/2.8

Biserica Sfinții Trei Ierarhi Colțea văzută prin Sigma 15mm f/2.8