Alto! / by Daniel Secară


Mișcarea artistică Bauhaus din Germania anilor '20 considera că o imagine care captează și păstrează atenția privitorului trebuie să conțină o dinamică bazată pe contrast. Pentru cei mai mulți, contrastul e asociat anumitor culori, însă poate lua diverse forme și nu trebuie să se rezume doar la gama cromatică.

În sensul larg al cuvântului, contrastul reprezintă diferența, deosebirea, discrepanța, iar efectul e cu atât mai puternic cu cât se realizează pe mai multe planuri (contrast cromatic, de perspectivă, de mărime samd).

Fotografia de mai jos a fost realizată în timp ce mă plimbam pe străzile capitalei Mexicului. Contrastul multiplu și puternic din imagine m-a frapat, m-a făcut să mă opresc din mers și pur și simplu să ridic aparatul la ochi și să declanșez. Atât de puternic a fost efectul încât am știut că trebuie să imortalizez cadrul dinainte să-mi dau seama cât de mult îmi place imaginea.

După cum se poate observa, contrastul se manifestă nu doar la nivelul culorilor (alb/negru, roșu/verde), cât și în ceea ce privește obiectele (fereastra care marchează accesul e blocată de zăbrele) sau mesajul (stâlpul obligă oprirea, dar săgeata indică la dreaptă).
 

Contrast

Contrast