7 sfaturi pentru fotografierea animalelor de companie (feat. Pukkika) / by Daniel Secară

Animalele de companie sunt, cu foarte puțin excepții, subiecte fotografice (și fotogenice) minunate. Am profitat așadar de ocazie și am imortalizat câteva cadre cu Pukkika, o scumpete de mâță pe cât de nebunatică, pe atât de drăgălașă.

Best friends 

Best friends 

După ce i-am arătat rezultatele, stăpâna pisicuței (e corect spus stăpână? conform filosofiei feline supus uman e un termen mult mai potrivit lol) a fost mirată să vadă poze clare (!) cu Puka. „Clare?”, am întrebat eu. Ea mi-a spus că o fotografiază foarte des, însă niciodată nu îi ies pozele clare. Așa că i-am împărtășit un secret fotografic pe care îl utilizez la fotografierea copiilor, subiecte la fel de drăgălașe.... și haotice, precum animalele de companie.

Pukkika, the koolest kat in town!

Pukkika, the koolest kat in town!

Așadar, dacă vrei să fotografiezi animale de companie ar trebui să ai în vedere următoarele aspecte:

  • chiar dacă e dresat, animalul nu te va asculta întotdeauna, iar mișcările haotice și impredictibile transformă procesul fotografic într-un adevărat calvar, prin urmare ar trebui să fotografiezi animalul de-abia după ce l-ai obosit; joacă-te un pic cu el și de-abia apoi scoate aparatul.
  • utilizează un timp de expunere scurt, sau după caz, foarte scurt (ex: păsări în zbor); cât de scurt? păi, în cazul mâțelor/câinilor cel puțin 1/250sec.
Schimbă perspectiva!

Schimbă perspectiva!

 

  • ferește-te de diafragmele foarte deschise; chiar dacă e tentant să ai un bokeh cât mai plăcut, ia aminte că ochii animalelor de companie (câini, pisici) sunt plasați în spatele botului, iar câmpul de profunzime la diafragmele foarte deschise nu va fi suficient (ex: dacă focalizezi pe ochi și vrei ca întreg capul să fie în clar, folosește măcar f/5.6).
  • joacă-te cu lumina la fel ca în cazul altor subiecte fotografice.
Compoziția e foarte importantă!

Compoziția e foarte importantă!

 

  • atenție la ISO; toți suntem zgârciți la capitolul ăsta, însă când vine vorba să fotografiezi subiecte haotice în condiții slabe de iluminare, trebuie să-ți calci pe inimă și să lași nivelul ISO să urce... până unde? până unde te lasă inima, aparatul și simțul estetic.
  • include în compoziție și jucăria preferată a animăluțului, pentru a-i conferi personalitate și individualitate; în definitiv nu vrei să fotografiezi orice animal, ci pe Azorel (sau în cazul nostru, pe Pukkika).
  • nu uita să incluzi un cadrul în care apar amândoi prietenii :-P (mâță + supus).
Human! What R U doin'? Human! Stahp!

Human! What R U doin'? Human! Stahp!